Wat is btw-aangifte?

U bent hier:

Wat is btw-aangifte? Via de btw-aangifte betaalt u de belasting over uw omzet. Daarom wordt dit ook omzetbelasting genoemd. Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’.

De btw is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop van een product of dienst. Btw wordt bij iedere stap in het productie- en distributieproces geheven. Deze wordt dan uiteindelijk door de eindconsument betaald. Als btw-plichtige onderneming vraagt u de btw terug van de Belastingdienst. Uw inkopen worden dus niet duurder. Voor btw-plichtige klanten is uw dienst ook niet duurder. Zij vragen op hun beurt de btw ook terug over hun inkopen. Het afdragen of terugvragen van btw gebeurt in de btw-aangifte.

Hoe en wanneer btw-aangifte versturen?

Btw-aangifte kan per maand, kwartaal of jaar ingediend worden. De meeste ondernemers doen btw-aangifte per kwartaal, maar dat is afhankelijk van verschillende situaties. De btw-aangifte kan ingediend worden via het boekhoudpakket, een aangiftepakket of de website van de Belastingdienst zelf.

Zie ook: Hoe doe ik btw-aangifte?

Btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst zelf is gratis, maar vaak omslachtiger. U heeft uw inloggegevens nodig en de betaling moet nog los in de boekhouding verwerkt worden. Boekhoudpakketten als e-Boekhouden.nl zetten de btw-aangifte voor u klaar en verwerken de betaling direct in de boekhouding. Commerciële software wordt vaak gebruikt wanneer er geen automatische btw-aangifte in het boekhoudpakket aanwezig is of wanneer er voor meer ondernemingen aangifte ingediend moet worden.

Deel dit bericht:

Credits

Bij ons zit u niet vast aan bepaalde pakketgroottes. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Per succesvol verstuurde aangifte betaalt u credits. Bij de aanschaf van een licentie ontvangt u voldoende credits om voor een jaar aangiftes te versturen. Heeft u meer credits nodig? Dan kunt u die op ieder moment aanschaffen. Credits blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle aangiftes te gebruiken.

Prijzen

Een verstuurde btw-aangifte, opgaaf icp of suppletie kost een credit. Een verstuurde aangifte ib of vpb kost 5 credits. De btw-nummercontrole én uitstelregeling zijn zonder credits onbeperkt te gebruiken.