Uitspraak Europees Hof treft duizenden bedrijven. Risico op tienduizenden euro’s meer belasting.

Uitspraak Europees Hof, 22 februari 2018. Vandaag heeft het Europees Hof uitspraak gedaan over de belastingvoordelen voor Nederlandse moeder- en dochterbedrijven binnen een fiscale eenheid. De fiscale regeling voor aftrekbare rente van leningen tussen moeder- en dochterbedrijven is in strijd met de EU-regels. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland.

In Nederland is de rente op leningen tussen moeder- en dochterbedrijven binnen een fiscale eenheid aftrekbaar. Tenminste, als deze bedrijven beiden in Nederland gevestigd zijn. Het Europees Hof stelt in haar uitspraak dat deze regeling ingaat tegen de EU-regels. Het is, volgens de hoogste Europese rechters, in strijd met de regels voor vrije vestiging in de EU.

Rente fiscale eenheid aftrekbaar

Wanneer een moederorganisatie een lening aan een dochteronderneming verstrekt waarover rente wordt betaald, mag de moederorganisatie de rente aftrekken van de belastbare winst. Deze regeling gaat alleen op als zowel moeder- als dochteronderneming in Nederland gevestigd zijn. Bedrijven die geld lenen aan dochters in het buitenland kunnen deze rente niet aftrekken.

Reparatiewet

Deze uitspraak van het Europees hof zorgt er voor dat organisaties met buitenlandse dochters alsnog veel belastingvoordeel kunnen krijgen. Dit zou de Nederlandse schatkist zo’n 400 miljoen kosten. Om dat te voorkomen kondigde voormalig staatssecretaris Wiebes eerder al een spoedwet aan. Die zou van kracht gaan wanneer de uitspraak van het Europees hof nadelig uitpakt voor de Nederlandse schatkist. Deze ‘reparatiewet’ zet een streep door het binnenlandse voordeel bij renteaftrek in een fiscale eenheid. De wetgeving geldt met terugwerkende kracht vanaf  25 oktober 2017 en zorgt er dus voor dat duizenden dochterbedrijven meer belasting moeten betalen.

Tienduizenden euro’s meer belasting betalen

Volgens kenners heeft deze reparatiewet een enorme impact op voornamelijk middelgrote ondernemingen. Deze lopen nu het risico om tienduizenden euro’s meer aan belasting af te moeten dragen. Daarnaast gaan veel accountants- en administratiekantoren het druk krijgen. Naar verwachting moeten namelijk duizenden fiscale eenheden hun belastingaangifte over de laatste maanden van 2017 opnieuw indienen. Dit brengt bovendien behoorlijk wat administratieve lasten met zich mee.

Deel dit bericht:

Credits

Bij ons zit u niet vast aan bepaalde pakketgroottes. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Per succesvol verstuurde aangifte betaalt u credits. Bij de aanschaf van een licentie ontvangt u voldoende credits om voor een jaar aangiftes te versturen. Heeft u meer credits nodig? Dan kunt u die op ieder moment aanschaffen. Credits blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle aangiftes te gebruiken.

Prijzen

Een verstuurde btw-aangifte, opgaaf icp of suppletie kost een credit. Een verstuurde aangifte ib of vpb kost 5 credits. De btw-nummercontrole én uitstelregeling zijn zonder credits onbeperkt te gebruiken.