Wat is vennootschapsbelasting?

U bent hier:

Wat is vennootschapsbelasting? Vennootschapsbelasting is de belasting die een onderneming betaalt over de winst. Per boekjaar wordt de belastbare winst berekend. Over de belastbare winst draagt een onderneming belasting af: de vennootschapsbelasting.

De vennootschapsbelasting wordt afgekort als VPB. Een onderneming spreekt daarom vaak van de aangifte VPB. Deze belasting wordt alleen betaald door ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid.

VPB voor ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid

Onder een onderneming met rechtspersoonlijkheid vallen de bv (besloten vennootschap) en de nv (naamloze vennootschap). Deze zijn altijd verplicht om aangifte vennootschapsbelasting te doen. Daarnaast kunnen verenigingen en stichtingen ook verplicht worden tot het doen van aangifte vpb. Dit is echter alleen als deze een winstoogmerk nastreven of concurreren met ondernemers. De Belastingdienst beschouwt ze dan als ondernemers.

Zie ook: Hoe doe ik aangifte vennootschapsbelasting?

Ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak en een VOF, hoeven geen aangifte vennootschapsbelasting te doen. De winstaangifte is voor deze ondernemers onderdeel van de aangifte inkomstenbelasting.

Deel dit bericht:

Credits

Bij ons zit u niet vast aan bepaalde pakketgroottes. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Per succesvol verstuurde aangifte betaalt u credits. Bij de aanschaf van een licentie ontvangt u voldoende credits om voor een jaar aangiftes te versturen. Heeft u meer credits nodig? Dan kunt u die op ieder moment aanschaffen. Credits blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle aangiftes te gebruiken.

Prijzen

Een verstuurde btw-aangifte, opgaaf icp of suppletie kost een credit. Een verstuurde aangifte ib of vpb kost 5 credits. De btw-nummercontrole én uitstelregeling zijn zonder credits onbeperkt te gebruiken.