Wat is het verschil tussen leveringen en diensten?

U bent hier:

Levert u diensten of producten aan klanten in andere EU-landen? Dan moet u opgaaf ICP doen. In de opgaaf ICP maakt u onderscheid tussen leveringen en diensten. Maar wat is het verschil tussen leveringen en diensten voor de opgaaf ICP? Leveringen betreffen alle goederen die geleverd worden. Bij diensten worden alle verrichte diensten aan klanten in andere EU-landen opgegeven.

In basis is het eenvoudig. Leveringen zijn (vaak fysieke) goederen die de grens over gaan. Diensten zijn aangeboden diensten. Dit verschil ligt echter iets genuanceerder waardoor het onderscheid soms lastig te bepalen is.

Zie ook: Wanneer doe ik opgaaf ICP?

Intracommunautaire leveringen

Bij intracommunautaire leveringen worden alle goederen die geleverd worden aan btw-plichtige klanten in andere EU-landen bedoeld. U levert dus een product aan een onderneming in een ander EU-land. Hierbij wordt de verkoop aan particulieren uitgesloten.

Intracommunautaire diensten

Intracommunautaire diensten zijn alle diensten die geleverd worden aan ondernemingen in andere EU-landen. Hierbij gaan er geen producten de grens over. Ook het leveren van digitale software wordt meestal geschaard onder diensten. Om digitale diensten te verduidelijken heeft de Belastingdienst een uitleg gegeven. Daarbij wordt ook verwezen naar een andere vorm van opgaaf ICP: de MOSS regeling.

 

Deel dit bericht:

Credits

Bij ons zit u niet vast aan bepaalde pakketgroottes. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Per succesvol verstuurde aangifte betaalt u credits. Bij de aanschaf van een licentie ontvangt u voldoende credits om voor een jaar aangiftes te versturen. Heeft u meer credits nodig? Dan kunt u die op ieder moment aanschaffen. Credits blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle aangiftes te gebruiken.

Prijzen

Een verstuurde btw-aangifte, opgaaf icp of suppletie kost een credit. Een verstuurde aangifte ib of vpb kost 5 credits. De btw-nummercontrole én uitstelregeling zijn zonder credits onbeperkt te gebruiken.