Aangifte inkomstenbelasting verplicht?

U bent hier:

Is het doen van aangifte inkomstenbelasting verplicht? Als u een brief ontvangt van de Belastingdienst, is het doen van aangifte inkomstenbelasting verplicht. De hoogte van het inkomen is dan niet van belang. Een uitnodiging tot het doen van een aangifte wordt vaak door de Belastingdienst verzonden in januari of februari. Dit kan door middel van een brievenbus of via Mijn Overheid. Doet u geen aangifte? Dan loopt u het risico op een boete.

Geen uitnodiging ontvangen voor het doen van een aangifte

Als er geen uitnodiging is ontvangen tot het doen van een aangifte inkomstenbelasting, dan kan er nog steeds een aangifteplicht zijn. Hier is sprake van als u kunt weten dat er belasting betaalt dient te worden. De wetgever verplicht de belastingplichtige om dan uit eigen beweging om aangifte te doen. Hier is sprake van als de belastingplichtige veel vermogen heeft. Dit geldt ook als er geld verdiend is waarover geen belasting is ingehouden. Moet er minder dan €47,- worden bijbetaald? Dan hoeft er geen aangifte te worden ingediend. Andersom geldt dat bedragen minder dan €15,- niet worden uitgekeerd. Dit heet de aanslaggrens.

Toch een aangifte indienen?

U bent niet altijd verplicht om aangifte te doen, maar het kan wel slim zijn. Dit geldt bijvoorbeeld als er maar een gedeelte van het jaar bij een werkgever wordt gewerkt. De werkgever houdt meestal dan te veel loonheffing in. De teveel betaalde loonheffing krijgt u terug door het doen van een aangifte. Ook als u veel zorgkosten heeft is het verstandig om alsnog aangifte te doen. Deze kosten kunnen waarschijnlijk worden afgetrokken in uw aangifte. Wilt u toch aangifte doen? Dit kan tot vijf jaar terug.

Deel dit bericht:

Credits

Bij ons zit u niet vast aan bepaalde pakketgroottes. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Per succesvol verstuurde aangifte betaalt u credits. Bij de aanschaf van een licentie ontvangt u voldoende credits om voor een jaar aangiftes te versturen. Heeft u meer credits nodig? Dan kunt u die op ieder moment aanschaffen. Credits blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle aangiftes te gebruiken.

Prijzen

Een verstuurde btw-aangifte, opgaaf icp of suppletie kost een credit. Een verstuurde aangifte ib of vpb kost 5 credits. De btw-nummercontrole én uitstelregeling zijn zonder credits onbeperkt te gebruiken.