Gratis uitproberen »

Wat is een PKIoverheid-certificaat?

Een PKI-certificaat is een digitale ondertekening bij het versturen van gegevens en berichten. PKI staat voor Public Key Infrastructure en is de internationale standaard voor beveiligen van gegevens en berichten. Voor informatie-uitwisseling met de overheid (bijvoorbeeld btw-aangifte of aanvraag uitstelregeling) moet u een speciaal PKI-certificaat voor de overheid hebben: het PKIoverheid-certificaat.

Heb ik een PKIoverheid-certificaat nodig?

Als u gegevens wilt insturen naar de overheid (zoals btw-aangifte, opgaaf ICP of een aangifte VPB) doet u dit met SBR en Digipoort. U moet bij verzending naar Digipoort een PKIoverheid-certificaat hebben. Fiscaal-online.nl heeft een verzamelcertificaat voor u beschikbaar. U heeft daarom géén eigen PKIoverheid-certificaat nodig! Let op: Vanaf 2018 is dit veranderd voor de uitstelregeling. 

PKIoverheid-certificaat verplicht voor uitstelregeling

Vanaf 1 maart 2018 geeft de Belastingdienst alleen nog digitaal terugkoppeling op de uitstelverzoeken. Om deze Serviceberichten Aanslag (SBA) te kunnen ontvangen heeft u een PKIoverheid-certificaat nodig. In de praktijk komt het er op neer dat een ieder die gebruik maakt van de uitstelregeling een eigen PKI-certificaat moet aanschaffen.

Vraag hier uw PKIoverheid-certificaat aan »