Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
  •          9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Wat is inkomstenbelasting?

Kennisbank > Informatie over inkomstenbelasting > Wat is inkomstenbelasting?

Wat is inkomstenbelasting?

Iedere inwoner van Nederland met een inkomen, betaalt inkomstenbelasting. Maar wat is inkomstenbelasting precies?

Inkomstenbelasting is een belasting die je betaalt over je inkomen, waarbij het tarief hoger wordt naarmate je meer verdient.

In Nederland is de inkomstenbelasting verdeeld in drie groepen, boxen genoemd. Deze boxen hebben ieder een eigen belastingtarief. Elke box gaat over een (mogelijk) gedeelte van het inkomen.

Snel en eenvoudig je aangifte inkomstenbelasting versturen

Met Fiscaal-online.nl verstuur je eenvoudig en snel de aangifte inkomstenbelasting. Dankzij de intuïtieve software heb je binnen de kortste tijd je aangifte inkomstenbelasting klaarstaan en kun je deze veilig versturen. Zo houd je kostbare tijd over voor het echte werk!

Soorten inkomstenbelasting

Inkomen kan op verschillende manieren verdiend worden. Veel mensen denken bij inkomen aan het geld dat ze verdienen met hun baan. Maar je kunt ook inkomen hebben door een uitkering of bijvoorbeeld door te sparen en te beleggen. Al deze verschillende soorten inkomsten zijn verdeeld in drie boxen.

Belasting box 1: werk en woning

In box 1 wordt je inkomen uit werk en woning belast. Onder andere de volgende inkomstenbronnen vallen in box 1:


  • Loon uit dienstverband;
  • Winst uit onderneming;
  • Inkomen uit overige werkzaamheden, bijvoorbeeld freelance opdrachten;
  • Sociale uitkeringen en pensioen;
  • Inkomen uit lijfrente producten;
  • Inkomen uit een transitievergoeding;
  • Ontvangen alimentatie;
  • Eigenwoningforfait

Het tarief voor box 1 bestaat uit 2 delen en wordt hoger naarmate je meer verdient. Vanaf 1 januari 2023 is het tarief in de eerste schijf 36,93% en in de tweede schijf 49,50%. Heb je de AOW-leeftijd bereikt? Dan geldt er een aangepast tarief.

Belasting box 2: aanmerkelijk belang

In box 2 betaal je belasting over het inkomen dat je krijgt uit aandelen, opties of winstbewijzen van een vennootschap waarvan je minstens 5% bezit of samen met je fiscale partner bezit. Dit wordt ‘inkomen uit aanmerkelijk belang’ genoemd. Je betaalt hierover 26,90% belasting.

Vanaf 2024 wil de overheid twee groepen maken in box 2 en het tarief verhogen. Dit betekent dat je meer belasting moet betalen als je veel inkomen uit aanmerkelijk belang hebt.

Belasting box 3: sparen en beleggen

In box 3 betaal je belasting over je inkomen uit vermogen. Denk hierbij aan spaargeld, aandelen of bijvoorbeeld een tweede woning.

Over een deel van het vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit wordt het heffingsvrije vermogen genoemd. Het heffingsvrije vermogen is in 2023 € 57.000. Heb je een fiscaal partner? Dan is het heffingsvrije vermogen € 114.000.

Heb je schulden? Dan worden deze voor de belasting in box 3 van het vermogen afgetrokken. Hierdoor wordt het belastbaar inkomen lager. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je schulden hoger zijn dan de schuldendrempel.

Box 3 gaat veranderen en er komen nieuwe regels. Dit gaat in fases. Er zijn eerst twee overbruggingsjaren (2023 en 2025) voordat het nieuwe Box-3-stelsel ingaat. Het kabinet heeft hierover een wetsvoorstel gemaakt.

Schuine lijn

Belastbaar inkomen

Je betaalt alleen belasting over je belastbaar inkomen. Dit is het totale bedrag dat je verdient, verminderd met bepaalde aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek of zorgkosten. Om je belastbaar inkomen te bepalen, tel je eerst al je inkomsten bij elkaar op en trek je daarna de aftrekposten ervan af. Het bedrag dat dan overblijft is je belastbaar inkomen.

Alle inkomsten - aftrekposten = belastbaar inkomen

Na het vaststellen van het belastbaar inkomen wordt de te betalen belasting bepaald. Dit gebeurt door middel van een progressieve tariefstructuur. Dit betekent dat het belastingtarief hoger wordt naarmate je meer verdient.

Header afbeelding home
 
Schuine lijnen

Aftrekposten

Aftrekposten zijn uitgaven die je van je inkomen mag aftrekken voordat je belasting betaalt. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen als je aftrekposten hebt.

Er zijn verschillende soorten aftrekposten, zoals:


  • Hypotheekrente;
  • Zorgkosten;
  • Giften;
  • Studiekosten;
  • Partneralimentatie;
  • Reiskosten;
  • Lijfrente

Bij zorgkosten gaat het om kosten die niet gedekt zijn door de zorgverzekering, zoals extra gezinshulp, vervoerskosten en tandartskosten. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om deze kosten af te kunnen trekken.

Belangrijk: niet alle uitgaven zijn aftrekposten en niet alle aftrekposten zijn voor iedereen van toepassing. Zoek daarom goed uit welke aftrekposten voor jou gelden en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Gift als aftrekpost

Giften aan goede doelen kunnen soms als aftrekpost opgegeven worden. Hier gelden wel verschillende voorwaarden. Zo moet je de gift schriftelijk bewijzen en het goede doel moet een ANBI, vereniging of SBBI zijn. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen een periodieke en een gewone gift. In de overzichten hieronder kun je zien in welke categorie jouw gift valt en of deze aftrekbaar is.

Soorten giften

Soort gift Omschrijving
Gewone gift Een gewone gift is een eenmalige gift of een gift waarbij je niet hebt laten vastleggen dat je meerdere giften aan een instelling gaat geven.
Periodieke gift Een periodieke gift is een gift waarbij je hebt laten vastleggen dat je jaarlijks een gift doet aan een instelling voor minimaal 5 jaar.

Is de gift aftrekbaar?

  ANBI Vereniging SBBI
Gewone gift Aftrekbaar Niet aftrekbaar Aftrekbaar
Periodieke gift Aftrekbaar Aftrekbaar Niet aftrekbaar

Makkelijk inkomstenbelastingaangifte doen met Fiscaal-online.nl

Maak gebruik van de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl om makkelijk je inkomstenbelastingaangiften in te dienen. Ook proberen? Start nu de gratis proefperiode.


Heb je naast “wat is inkomstenbelasting?” nog meer vragen? Bekijk dan eens de volgende pagina's:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur