Fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

U bent hier:

Wat is een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting? Op verzoek kan een moederonderneming samen met één of meer dochters gezien worden als een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting. Hierdoor kunnen onderlinge prestaties verrekend worden en kan minder vennootschapsbelasting betaald moeten worden.

Toestemming Belastingdienst

Een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting is niet aan de onderneming zelf om te bepalen. Hiervoor moet toestemming van de Belastingdienst gevraagd worden. Er moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

De moederonderneming moet:

  • Minimaal 95% van de aandelen in de dochtermaatschappij hebben.
  • Recht hebben op 95% van het vermogen en de winst.
  • Minimaal 95% stemrecht in de dochteronderneming hebben.
  • Een rechtspersoon zijn (bv of nv bijvoorbeeld).

Daarnaast worden er ook eisen gesteld aan de dochteronderneming(en). Ook deze moeten rechtspersonen zijn. Bovendien moeten alle ondernemingen dezelfde boekjaren hanteren.

Zie ook: Hoe doe ik aangifte vennootschapsbelasting

Voordelen fiscale eenheid

Als de ene onderneming verlies, maar de andere onderneming winst maakt, kan dit verrekend worden. Zo wordt in de praktijk minder vennootschapsbelasting betaald. Daarnaast hoeven onderlinge transacties niet gecorrigeerd te worden. Er kan dus onderling geschoven worden met activa en passiva, zonder gevolgen. Ook voor de aangifte vennootschapsbelasting heeft het voordelen. Zo hoeft er maar één aangifte verstuurd te worden.

 

Deel dit bericht:

Credits

Bij ons zit u niet vast aan bepaalde pakketgroottes. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Per succesvol verstuurde aangifte betaalt u credits. Bij de aanschaf van een licentie ontvangt u voldoende credits om voor een jaar aangiftes te versturen. Heeft u meer credits nodig? Dan kunt u die op ieder moment aanschaffen. Credits blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle aangiftes te gebruiken.

Prijzen

Een verstuurde btw-aangifte, opgaaf icp of suppletie kost een credit. Een verstuurde aangifte ib of vpb kost 5 credits. De btw-nummercontrole én uitstelregeling zijn zonder credits onbeperkt te gebruiken.