Belastingtelefoon presteert nog steeds onvoldoende

Voor het zesde jaar op rij presteert de Belastingtelefoon ondermaats. De consumentenbond onderzocht rond de jaarwisseling de kennis van de medewerkers van de Belastingdienst. Het cijfer? Een 4,8.

De consumentenbond zet met enige regelmaat mysterieshoppers in. Zo ook voor de Belastingtelefoon. Ook dit jaar functioneert de Belastingdienst via de Belastingtelefoon onvoldoende. Opvallend is dat de medewerkers wederom de mist in gingen bij vragen die in 2016 en 2017 ook al verkeerd beantwoord werden.

Lichte verbetering in maart

In maart 2018 werd eenzelfde onderzoek gedaan. Hierbij scoorde de Belastingtelefoon iets beter, maar nog steeds onvoldoende. Een 5.4. De betere beoordeling heeft voornamelijk te maken met de specifieke zorgvragen. Hiervoor werden de mysterieshoppers doorverwezen naar een nieuwe afdeling voor zorgkosten. Deze afdeling gaf betere antwoorden dan rond de jaarwisseling.

Het moet beter

“Onbegrijpelijk dat de BelastingTelefoon vragen keer op keer fout beantwoordt. Minder dan de helft van onze vragen werd goed beantwoord. Terwijl consumenten die één fout maken, daarvoor al een boete kunnen krijgen. Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat de informatie van de BelastingTelefoon gewoon klopt.” Aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Staatssecretaris Snel stelt dat de antwoorden op telefonische vragen verbeterd moeten worden. Hij heeft aan de tweede kamer laten weten dat er maatregelen genomen zullen worden. Zo moet er een groep met speciale informaten komenden die vragen rondom de wet- en regelgeving gaan beantwoorden. Als zij er niet uitkomen moet er beroep gedaan kunnen worden op fiscaal geschoolde medewerkers. Voor deze nieuwe manier van werken wordt al een proef gedraaid.

Deel dit bericht:

Credits

Bij ons zit u niet vast aan bepaalde pakketgroottes. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Per succesvol verstuurde aangifte betaalt u credits. Bij de aanschaf van een licentie ontvangt u voldoende credits om voor een jaar aangiftes te versturen. Heeft u meer credits nodig? Dan kunt u die op ieder moment aanschaffen. Credits blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle aangiftes te gebruiken.

Prijzen

Een verstuurde btw-aangifte, opgaaf icp of suppletie kost een credit. Een verstuurde aangifte ib of vpb kost 5 credits. De btw-nummercontrole én uitstelregeling zijn zonder credits onbeperkt te gebruiken.