Veelgestelde vragen IB

Veelgestelde vragen aangifte inkomstenbelasting

We proberen u zo goed mogelijk op weg te helpen met de de aangifte inkomstenbelasting. Heeft u vragen? Bekijk of uw vraag reeds beantwoord is.

Prijs en mogelijkheden

Wat krijg ik voor de prijs van 199,95 euro?

De licentie van 199,95 euro bevat het volgende:

  • Complete aangifte IB voor particulieren
  • Complete aangifte IB voor ondernemers
  • Partneraangifte en mogelijkheid tot verdeling
  • Voorlopig ingevulde aangifte (VIA)*
  • Servicebericht aanslagen (SBA)*

*Deze onderdelen worden zo spoedig mogelijk toegevoegd en zijn in de licentie inbegrepen.

Hoeveel credits kost één verstuurde aangifte?

Een verstuurde aangifte inkomstenbelasting kost 5 credits. Als u een aangifte verzorgt voor fiscale partners telt dat als twee aangiftes. De credits zijn voor iedere aangifte te gebruiken en blijven onbeperkt geldig. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt.

Is de aangifte inkomstenbelasting beschikbaar in een pakket?

Op dit moment maakt de aangifte inkomstenbelasting geen deel uit van een totaalpakket. In de loop van dit jaar wordt er gekeken naar de samenstelling van de pakketten.

Heb ik een PKIoverheid-certificaat nodig?

In principe kunt u gebruikmaken van het PKIoverheid-verzamelcertificaat van Fiscaal-online.nl. We adviseren echter om een eigen PKIoverheid-certificaat te nemen. Met uw eigen certificaat ontvangt u het servicebericht aanslagen en kunt u gebruikmaken van de VIA (vooraf ingevuld aangifte). Zonder een eigen certificaat kunt u daar geen gebruik van maken.

Bij Fiscaal-online.nl krijgt u 50 euro korting op uw PKIoverheid-certificaat.

Kan ik ook aangifte doen voor fiscale partners?

Jazeker. U kiest bij het aanmaken van de aangifte of u een partneraangifte wilt starten. Hierbij selecteert u voor zowel de aangever als de partner de aangiftesoort (particulier of winst). Een combinatie van beide is uiteraard ook mogelijk. In de aangifte worden de gegevens van beide particulieren overgenomen.

Hoe kan ik de klant de aangifte laten accorderen?

Als u de aangifte heeft afgerond, kunt u deze exporteren naar een PDF-bestand. Bij de export geeft u aan welke onderdelen u mee wilt nemen in de rapportage. Hoe u dit document overhandigt aan uw klant is aan u. Er is geen ingebouwde faciliteit om de aangifte automatisch te accorderen.

Starten met de aangifte IB

Voor wie is de aangifte inkomstenbelasting geschikt?

De aangifte inkomstenbelasting van Fiscaal-online.nl is bedoeld voor tussenpersonen en belastingconsulenten. We gaan ervan uit dat de gebruiker een bepaalde fiscale kennis bezit voordat er gebruik gemaakt wordt van de aangiftesoftware. De aangifte is in principe niet bedoeld voor particulieren die zelf de aangifte willen versturen.

Hoe start ik een aangifte inkomstenbelasting?

Particulieren toevoegen
U doet aangifte inkomstenbelasting voor particulieren. Deze particulieren voegt u toe onder het de menu-optie ‘Particulieren’.
Zorg ervoor dat u alle gegevens correct invult. Deze worden overgenomen in de aangifte.

Nieuwe aangifte starten
U start een nieuwe aangifte bij de menu-optie ‘Ib-aangifte’. U kiest vervolgens voor welke particulieren u aangifte doet en of er sprake is van een fiscale partner. Voor zowel de aangever als de partner kiest u de aangiftesoort (particulier of winst), en het jaar waarvoor u aangifte wilt doen.

Kan ik de aftrekposten tussen de partners verdelen?

Bij een partneraangifte zijn de aftrekposten te verdelen. Dit kan onder het onderdeel ‘Verdeling’. Per aftrekpost kunt u de verdeling bepalen. Op termijn zal er een functie toegevoegd worden, waarmee de optimale verdeling berekend wordt. Deze optie wordt dan automatisch zichtbaar onder ‘Verdeling’.

Hoe gebruik ik de vooraf ingevuld aangifte (VIA)?

De VIA-gegevens worden automatisch ingeladen in de aangifte inkomstenbelasting van de betreffende particulier. Hiervoor heeft u uiteraard wel een actieve machtiging nodig.

Waar kan ik terecht voor inhoudelijke vragen?

Als u inhoudelijke vragen over de aangifte inkomstenbelasting heeft, stuurt u een e-mail naar info@fiscaal-online.nl. De helpdesk zit voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Vanwege de omvang en mogelijkheden binnen de aangifte IB is telefonische ondersteuning op inhoudelijke vragen vaak niet mogelijk. Via e-mail wordt uw vraag direct uitgezocht door de juiste persoon en krijgt u het snelst antwoord.

Ontwikkeling en uitbreiding

Kan ik gebruikmaken van de vooraf ingevulde aangifte (VIA)?

Zeker. Met Fiscaal-online.nl vraagt u nieuwe machtigingen voor de VIA aan én activeert u bestaande machtigingen.

Let op: De VIA is alleen beschikbaar als u beschikt over een eigen PKIoverheid-certificaat.

Wat wordt er naast de particuliere- en ondernemersaangifte nog meer mogelijk?

De eerste prioriteit ligt bij het uitbreiden van de mogelijkheden binnen de huidige aangiftes. Allereerst wordt de vooraf ingevulde aangifte (VIA) toegevoegd. Hiermee kunt u een machtiging aanvragen voor de gegevens van uw klanten en deze ophalen in de aangifte. De beschikbare gegevens worden daarmee automatisch gevuld.

Zodra de Belastingdienst de aangifte heeft behandeld wordt er een Servicebericht aanslag teruggestuurd (SBA). Het SBA zal ook in Fiscaal-online.nl opgehaald worden. Deze functionaliteit wordt direct na de VIA toegevoegd.

Let op: Voor zowel de VIA als het SBA heeft u een eigen PKIoverheid-certificaat nodig. 

 

Afhankelijk van de vraag zal in de toekomst gekeken worden naar:

  • F-formulier (voor overleden belastingplichtigen)
  • C-formulier (voor buitenlandse belastingplichtigen)
  • M-formulier (voor belastingplichtigen in migratiejaar)

Deze zullen eventueel tegen meerprijs beschikbaar worden.

Gratis account aanmaken »